Kanotutflykt 1975

kanotutflykt

kanotutflykt

Kanotutflykt 2

Kanotutflykt

För många år sedan, närmare bestämt 1975, gjorde herrarna en strapatsfylld (?) kanotutflykt. Resan startade i Gryhyttan (1). Vi hämtade kanoterna vid gästgiveriet och där fick vi stifta bekantskap med krögaren Carl Jan Granqvist, som frågade var vi hade flickorna. Vi kunde ju inte säga som det var att de satt i en stuga och pimplade vin, så svaret fick bli: Hemma. Den första biten paddlade vi i sjön Torrvarpen för att sedan passera Torrvarpsund (2), för att komma till Södra Torrvarpen (3). Färden gick stilla och lugnt genom Södra Torrvarpen till vi kom till den delen som kallas Svartälven (4). Svartälven är en trång passage som leder fram till Älvestorp. Här började det hända saker. Först så mötte vi en älg som kom simmandes emot oss. Men det var älgen som fick ge sig (ingen av oss kom på tanken att ta kort på älgen). Älgen simmade lugnt och stilla in mot land och klev upp och skakade av sig vattnet med ett par rejäla skakningar. Vilken syn.
Vid Älvestorp (5) fick vi ta upp kanoterna och frakta dem en kort bit landvägen för att komma över i sjön Halvarsnoren. Nu blev det mycket öppet vatten för vi hade spanat in en liten ö (6) som heter Killingön. Där skulle nattlägret slås upp. Sagt och gjort. Lite träslaner, presenning och lite rep, och så var nattbostaden redo för tre trötta gentlemän. Men först skulle det lagas mat och denna intogs vid lägerelden. Vi åt och drack (ja, ni undrar säkert vad vi drack?), men detta berättar vi inte. En bit från ön satt en ”gubbe” (ja, det var en gubbe, i alla fall i jämförelse med oss) och fiskade. Ha sa att han fick fisk, men vi såg aldrig att han drog upp (kanske berodde detta på det vi drack?).

Morgonen därpå fortsatte färden fram till vägen som går mellan Nora och Hällefors. Nu blev det jobbigt. Vi fick bära kanoterna genom vegetationen (och det var höjdskillnad mellan Halvarsnoren och nästa sjö, alltså uppförsbacke) och över vägen (7). Och nu kunde vi sjösätta i sjön Lundsfärden.

Resten av färden avlöpte lugnt och stilla. Sjön låg spegelblank så det var bara att sakta glida iväg. Ett litet stopp för fika blev det, innan vi gjorde det sista rycket och så småningom nådde vi fram till stugan (8).

.                                                                               Kenneth

Kanotutflykt 3