Gubbträff 2016 Bua-Halmstad

2016 års gubbträff

En träff i historiens och kulturens tecken

Vi strålade samman vid 14.00-tiden den 9 maj vid Äskhults by. Curt och Bert kom i bil via Jönköping där Ami stigit av. Kenneth kom från Bua. Äskhults by blev alltså vår första anhalt på vår resa i tid och rum.

”Äskhults by är unik i Sverige, eftersom gårdarna ligger kvar på sina ursprungliga platser och inte splittrades under 1800-talets skiftesreformer”.

Vid Äskhult möttes vi av ett strålande ”högsommarväder”. Tyvärr så var inte byn öppen så vi fick nöja oss med att ströva omkring bland husen.

Utsikt över Svinsjön

De begrundar-

tidens vingslag

Fikapaus i solen

Efter besöket i Äskhult styrdes kosan mot Rönnvägen i Bua. Eftermiddagen och kvällen ägnades åt prat, och mer prat, lite mat (gulasch) och ett litet bildspel från våra tidigare gubbträffar.

Tisdagen den 10 maj

I arla morgonstund styrdes färden mot Laholm. Laholm har en stor betydelse för Kenneth, då hans släkt på sin mors sida är därifrån och han tillbringat många av sina barn- och ungdomsår hos sin morfar.

Dagen i Laholm började med förmiddagsfika på konditori Cecilia (i folkmun Cecil).

”Laholm är Hallands äldsta stad som förstått att bevara sina historiska rötter. I Gamlebys vindlande gränder känns fortfarande medeltidens vingslag, medan Stortorget domineras av det vackra rådhuset från sent 1700-tal”.

Därefter blev det promenad i de gamla stadsdelarna. Här skall tilläggas att staden är rikt utsmyckad med offentlig konst.

”I Laholm finns över trettio offentliga konstverk. Det har man till stor del bormästare Axel Malmquist (1895-1980) arr tacka för. Malmquist, som var mycket konstintresserad, började försköna staden med offentliga konstverk finansierade med överskottet från de årliga krönikespelen – Lagaholmsspelen (vi betraktade platsen där spelen utspelades) – som han skrev och regisserade mellan 1933-1968.

Curt studerar de pittoreska husen i Gamleby

Staffan Stalledräng på Gamleby torg

I det gula huset rakt fram bodde förr, Kenneths morfar Torvald

Stortorget

Efter rundvanringen var det dags för lunch. Fläskdag på Gröna Hästen. Det märktes för det var alldeles fullt med folk. Alltså fläsk med raggmunk alternativ med potatis och löksås. Vi provade båda varianterna, och mätta blev vi.
Vi hann också med Teckningsmuseet innan färden gick vidare ut till Mellbystrand och sedan till Skummeslövs strand (där man får köra ner med bilen på stranden) där vi passade på att känna på vattentemperaturen.

 

 

Lite gott vin i den sena eftermiddagen.

När vi hade svalkat våra fötter och njutit av den svaga havsbrisen så bar det av mot Halmstad och inkvartering på vandrarhemmet Kaptenshamn. Efter lite rumsstök (bäddning) så delade vi på ett par flaskor vin ute på gården innan vi tog en liten stadspromenad (såg bl. a Picassostatyn). Vi lyckades slinka in på en restaurang där vi inmundiga några öl, och lite tilltugg.

Efter en natts god sömn och en stadig frukost var det dags för lite glass på torget i Halmstad för att sedan bege oss till Mjellby konstmuseum för att först och främst studera Halm-stadsgruppen.

Mjellby konstmuseum

 Halmstadgruppen
"På Mjellby Konstmuseum finns en viktig del av den svenska konsthistorien i Halmstadsgruppens samling. Här kan Du följa gruppens historia genom ungdomsåren i Europa till genombrottet som de svenska surrealisterna."
Här är en länk angående Halmstadsgruppen

Efter denna konstupplevelse styrdes kosan norrut.
Vi åkte kustvägen mot Varberg och hittade en fin plats för att äta vår medhavda matsäck.

På vägen mot Bua stannade vi till i Varberg och köpte smörrebröd till kvällen.

Torsdagen den 11 maj

På förmiddagen var Curt på Varbergs museum för en träff med personal där (angående Karin Bergöö), medan Kenneth och Bert njöt av hamnmiljön.
Innan Curt och Bert begav sig av mot Närke så åt vi lunch tillsammans.